Viktigt !!! ♡

 

Mellan tvättstugepassen jag tidigare berättat om så såg jag lite olika dokumentärer om delfiner och späckhuggare i fångenskap. De är absolut inte tråkiga för att de är dokumentärer. De är spännande, fascinerande och väcker upp en inre kampanda. Man får ett helt annat perspektiv och man känner sig korkad som tidigare inte förstått hur hemskt dessa vattendjur har det. Över huvud taget alla circusdjur och zoo-djur är så fel det kan bli! För vad? Våran underhållning. Har själv när jag och syskonen var små varit på Aqua world i Nice, Frankrike och sett späckhuggare och delfiner, samt sett papegojor uppträda med skateboards i ett utdrag ur en show från Loro Parque, Teneriffa. Har i efterhand insett hur fel det är!

Har tidigare sett The Cove och Blackfish. Två fantastiska filmer.

The Cove handlar om delfiner och om de årliga mass-slakterna i japanska Taiji Coves där de med hjälp av ljud fångar in tusentals delfiner. De delar upp dessa i honor, hanar och barn. Sedan får utsända delfintränare simma ut och kolla upp vilka som är söta, med andra ord de som har hela fenor, inga rispor och fin färg, de ska gärna likna Flipper från filmen Flipper. Dessa fångas upp, och tvångsmatas genast med fisk. Tränarna trycker in fisken i svalget på delfinerna, för att de inte ska svälta under transport. När de trycker in fiskarna blåser de samtidigt i en visselpipa. De vill redan i detta skede lära delfinerna att ljudet är ihopkopplat med mat. De intvingade fiskarna som ger delfinerna kväljningar av trycket ger dem också en signal att när pipan ljuder ska de äta, de har inget val. Många drunknar eller dör i hjärtattack under insamlingen. Det är få av alla de tusentals delfiner som infångats som verkligen kommer iväg till djurparker. Kanske ett dussin. Resten av dem utsätts för en slakt utan dess like. Spjut förs in i deras rektum. Alla dödas brutalt och hela vattnet färgas rött. Köttet säljs för 500 dollar, det är vad en död delfin är värd. Levande delfiner kan säljas för 15000 dollar och kanske mer.

Peta och andra räddningsaktioner har försökt ta sig in i Taiji om nätterna för att rädda delfinerna. Slakter pågår fortfarande dagligen under säsong.

Varje andetag på en delfin är medveten. Det har skett flera fall där delfiner tagit självmord genom att aktivt ha valt att sluta andas. Bland annat delfinen Kattie som till 90% spelade Flipper i filmen med samma namn. Hon hade fått vara så aktiv och röra på sig och utforska vatten och massa aktiviteter, för att sedan flyta runt i en liten liten pool. Hon valde till slut att sluta andas.

 

Blackfish är det hawaianska benämnandet för späckhuggarna. Amerikanarna säger Killer Whales.
Även här är det ett enormt problem att man tillfångatar späckhuggare som i sin natur färdas flera mil om dagen och stoppar de i ett litet aquarium där de ska vara för resten av sina liv. 52 orcas lever just nu i fångenskap. Det är 2 shower om dagen varje dag i hela deras liv där de ska göra onaturliga cirkuskonster, som de ivrigt gör för att man svält ner dem före showen och de är hungriga på fisk.

Späckhuggare är pågrund av sin storlek lite svårare att rädda. Dessutom har de inte fått lära sig att själva fånga sin mat, så skulle man bara släppa ut de så skulle de svälta. De måste även fraktas till kallare vatten. Floridas vatten är för varmt. Tar Florida som exempel då det är det största Sea World.

Nu har Sea World tack vare bland annat dokumentären Black Fish lovat att detta är de sista stammen av orcas de har hand om. De ska inte fånga in fler.  I filmen får man följa massa olika späckhuggare och dera liv, bland annat Tillikum som har dödat tre människor och fortfarande lever kvar på Sea World. Shower får han inte längre göra, men skadan är redan skedd då 70% av de nya späckhuggarna bär hans stamtavla. Man vet inte om han har en "Killer nerve" eller om det beror på den fruktansvärda behandlingen han fått uppleva i sitt liv. Han blev slagen med rispor, misshandlad av äldre späckhuggarhonor, instängd i trånga mörka rum som straff när han inte lytt under en show, nerskärd på mat och på det skulle han ständigt visa ett glatt yttre där han skulle uppträda. När han dödade den första tränaren blev han bara förflyttad till en annan vattenpark. Och olyckorna blev fler. Eftersom späckhuggarna tas ifrån sin naturliga familj får de leva med främmande späckhuggare, och det händer att de yngre blir misshandlade, våldtagna och nästan dödade. I ett naturligt rum hade de kunnat simma bort, men här tvingas de vara kvar i samma tank. Det berättas om att en show fick ställas in för att vattnet var så mörkt av allt blod från en späckhuggarunge som blivit misshandlad och våldtagen. Och det krävs otroliga mängder blod för att färga så många liter som det ryms i de poolerna. För parkgästerna berättas att späckhuggarna lever LÄNGRE i fångenskap, att fenan upptill BRUKAR vara böjd och att späckhuggarna RÄDDATS från hemska omständigheter. Det är direkta lögner. Den äldsta orcan i fångenskap är nu 50 år och heter Lolita. Det finns en stor insamling kallad Free Lolita. I frihet blir späckhuggare 70-80 år. Fenorna är bara böjda på ca 10% av späckhuggarna i frihet, medan nästan alla i fångenskap har denna böjda fena. Tilikum är känd för sin speciella böjning på sin överfena. Keiko hette späckhuggaren som var stjärnan i Free Willy. Efter filmen fick dess pubik reda på att Keiko inte alls var fri utan i fångeskap, och tagna av filmen startades en insamling där man till slut nådde sitt mål att fria Keiko. Han blev anpassad till det naturliga vattnet genom att man hjälpte honom med mat och sådant. Keiko är den enda späckhuggaren som från fångenskap blivit friad. Keiko lyckades leva i det fria, men dog i lunginflammation. Klorvatten kan ha tärt på Keikos lungor från innan, och Keiko  var inte van vid det iskalla vattnet till skillnad från det vatten som varit i basängerna som tvunget skulle vara tempererat så att tränarna kunde dyka med de stora djuren. Se filmerna i varje fall om ni inte gjort det!

Det är fruktansvärda men VIKTIGA filmer och finns båda att se på Netflix (och kanske på Dreamfilm)

Annars rekommenderar jag filmerna på youtube som heter: Voiceless och Lolita The Killer Whale: Slave to entertainment

 

 
 
SNÄLLA!! Besök inte vattenparker med vattendjur, zoo:n, eller djurparker, besök definitivt inte cirkusar eller gå på apshower eller liknande. Rid INTE elefant eller ta foto med en apa eller tiger eller kamel eller liknande. Djuren blir piskade, slagna, misshandlade, svältna, straffade, kedjade och får ingen kärlek. De tas ifrån sina familjer, deras familjer blir dödade, det understöds av mass-slakt, och de trängs in i burar och alldeles för trånga miljöer. De skadar sig själv och begår självmord. De förstår inte vad som sker och de blir ifråntagna allt. STÖTTA INTE DETTA FRUKTANSVÄRDA!
 
Jag äter själv kött och jag vet att den industrin inte heller är reko, men att använda djur utan annat syfte än att underhålla oss människor är fruktansvärt. Ett sätt att ändå se djur är att dyka med fiskar och delfiner i det vilda, att åka ner med hajar och att åka båtturer där man får se späckhuggarna i sin naturliga miljö. Eller åka på zafari. MEN BOJKOTTA DJURPARKERNA! Undervisa din familj om de inte vet bättre. Be dom att hela Familjen ser Blackfish!
 

Anonym

Håller helt med dig! Vilket bra och viktigt inlägg! ❤️